poniedziałek, 21 stycznia 2013

Ciasto balowe

Mimo, że nadal jestem na diecie dzisiaj przygotowywałam ciasto balowe. Jutro przyjeżdżają do nas teściowie i taki poczęstunek będzie wprost idealny. Poza tym wszyscy domownicy za nim przepadają. Ja oczywiście nie jestem wyjątkiem i mimo wielkiej ochoty, nie skusiłam się nawet na malutki kawałeczek. Postanowiłam za to przepisem podzielić się z wami.
Składniki na biszkopt :
  • cztery jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową :
  • budyń waniliowy
  • mleko
  • 250g masła
Dodatkowo :
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • puszka „masy krówkowej” (500g)
  • 20 szt herbatników
  • 20 szt krakersów
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • dwa opakowania śmietan-fix
  • tabliczka czekolady (dowolnej)
  • cukier wanilinowy
Nie trzeba zniechęcać się sporą ilością składników. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a daje niesamowity efekt wizualny i smakowy.
PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Dodajemy cukier, żółtka i nadal ubijamy. Stopniowo dodając mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ręcznie. Formę 35x24 cm wykładamy papierem do pieczenia przelewamy masę i pieczemy przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. po wystudzeniu nasączyć sokiem pomarańczowym.
  2. Gotujemy budyń według przepis na opakowaniu. Masło miksujemy, aż stanie się puszyste i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń.
  3. Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i dodajemy śmietan-fixy oraz cukier wanilinowy.
PRZEŁOŻENIE : biszkopt - masa budyniowa – herbatniki – masa krówkowa – krakersy – bita śmietana
Całość na koniec posypujemy startą czekoladą. SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz